Hypnotherapie

hypnose-DW-Wissenschaft-Madison

Hypnose

Wanneer is de laatste keer dat je zat te dagdromen? Wanneer is de laatste keer dat je een bekende rit met de auto maakte en opeens dacht:” Hee, ben ik hier al?” Gedurende die rit was je met je gedachten heel ergens anders. Je dacht bijvoorbeeld aan de meest fantastische vakantie waarin je heerlijk ontspannen was en weer even, voor een moment, het gevoel had dat je werkelijk weer op die vakantieplek was. Grote kans dat je in trance was en gehypnotiseerd was.
Misschien had je een voorstelling dat hypnose iets is wat er voor zorgt dat je onvrijwillig een citroen eet alsof het een zoete appel is of je in je onderbroek over straat laat gaan.

De meeste mensen kennen hypnose van de shows of films waarin gehypnotiseerde mensen allerlei opdrachten uitvoeren, waarbij het lijkt alsof de gehypnotiseerden willoos zijn en de hypnotiseur de volledige controle heeft. Daardoor is een onjuist beeld van hypnose ontstaan. Om onder hypnose te komen moet je wel meewerken, want wie niet onder hypnose wil, komt ook niet onder hypnose. En onder hypnose doe je geen dingen die je normaal ook niet zou doen. Maar wat is hypnose dan wel?

Wat is hypnose?

Tot voor kort dacht men dat hypnose een vorm van slaap was of dat het eenvoudigweg een vorm van uitgeschakeld bewustzijn was. In werkelijkheid is het een bepaalde bewustzijnsstaat waarin onze hersenen zich bevinden waarbij zij openstaan voor suggestie. Dit is wetenschappelijk aangetoond met behulp van MRI scans tijdens hypnose. En juist deze staat is iets dat ons eigenlijk niet geheel onbekend is. Dagelijks ervaren wij momenten dat wij gefocust zijn op iets. En daarom ‘voelt’ hypnose vertrouwd aan en heeft iemand die in hypnose verkeert niet het idee dat er iets ongewoons gebeurt. De meeste mensen ervaren hypnose als een moment van ontspanning en rust.

Het gevoel dat hypnose niet geholpen heeft

Ben jij weleens onder hypnose geweest?  Een verstokte roker die na 55 jaar roken toch eens hypnose een kans wilde geven om van het roken af te komen, vertelde zijn vrouw bijna direct na de sessie  dat het niet geholpen had. Zij merkte wel op  dat hij sindsdien  geen sigaret meer had aangeraakt.

Wat hypnose nu eigenlijk is en hoe je weet of het heeft gewerkt is dus heel wat anders dan de meeste mensen denken.

“Het heeft niet gewerkt, ik was niet onder hypnose.” Een opmerking die veel mensen kunnen maken nadat ze bij een hypnotherapeut zijn geweest. Veel mensen hebben bij hypnose het beeld dat je helemaal weg bent, dat je daardoor niet meer weet wat je doet én je het je als je uit hypnose bent niet meer kunt herinneren.

Deze conclusie is niet juist. Als je alles hoort wat de hypnotherapeut zegt en onthoudt, dan is dat juist de bedoeling.

(Hypnoseshows die ooit populair waren hebben helaas voor behoorlijk wat onbegrip gezorgd bij de mensen thuis)

Onder hypnose zijn is niet iets dat lijkt op hallucineren of zo. Hypnose is ook niet vergelijkbaar met het gebruik van drugs (zonder nadelige effecten).

Hypnose is een mentale staat die psychotherapie versterkt.

Tijdens hypnose ben je in een soort trance die je in staat stelt om mee te gaan met de suggesties die de therapeut je geeft. Tijdens die trance ben je niet buiten bewustzijn en slaap je ook niet. Je bent juist in een diepe ontspanning die je brein in staat stelt om zich te focussen op 1 doel en waardoor je suggesties van de therapeut sneller accepteert die je helpen je doel te bereiken, zoals afvallen of van vliegangst afkomen.

Dus als je denkt dat je een soort trip moet beleven tijdens hypnose kom je bedrogen uit. Mensen die zich goed kunnen focussen zijn vaak ook goed te hypnotiseren.

Daarbij is ook je eigen mening ten opzichte van hypnose belangrijk. Het merendeel van de mensen is wel te hypnotiseren, zelfs als je denkt dat het nep is, maar als je er positiever tegenover staat werkt het beter. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de mensen het lastig vindt om in hypnose te raken, maar dat met wat hulp van de hypnotherapeut het ook voor hun mogelijk is.

Als jij je niet wilt laten hypnotiseren dan lukt het ook niet. Dus als je denkt dat het nep is, maar je het toch een kans wilt geven werkt het beter dan als je denkt dat hypnose werkt maar jij gewoon niet onder hypnose wilt zijn.

Hypnose kan je ook alleen helpen als je echt achter de doelen staat waarvoor je hypnose wilt gebruiken. Dus als je echt wilt stoppen met roken, maar eigenlijk niet in hypnose gelooft kan het toch werken.

Wanneer ben je in hypnose?

Dus hoe weet je nu of je in hypnose bent? Eigenlijk is het de taak van de hypnotherapeut om te controleren of je in hypnose bent. Er zijn een aantal manieren om je in hypnose te brengen. Inductie noemen we dat ook wel. Als je dan lichte tekenen vertoont van in hypnose zijn, zal de hypnotherapeut deze verdiepen voordat de echte therapie begint.

In ieder geval zal je bij hypnose in een diepe staat van ontspanning zijn. Je kunt bijvoorbeeld liggen tijdens de hypnose, maar je kunt ook gehypnotiseerd zijn terwijl je staat. Je merkt dat je ademhaling zich verdiept en dat je spieren zich ontspannen. Misschien merk je zelfs dat je hartslag zich vertraagt.

Tijdens de hypnose merk je ook dat je wat volgzaam bent geworden. Dit test de hypnotherapeut ook door je dingen te laten doen, zoals je hand optillen. Gekke dingen ga je natuurlijk niet doen want je behoudt gewoon je eigen normen en waarden die bepalen of je iets wel of niet doet en gekke dingen zal een goede hypnotherapeut ook nooit voorstellen.

De therapie begint als je in hypnose bent, dan zal de hypnotherapeut zich gaan richten op de doelen waarmee je naar hem toe bent gekomen. De focus op dit doel en de therapie kan je bekend voorkomen. Het gevoel is namelijk vergelijkbaar met het gevoel als je ergens heel fanatiek mee bezig bent en verder nergens op let. Het gevoel dat je helemaal kunt opgaan in je eigen gedachten. Dat je gewoon helemaal tevreden bent in het nu en niet nadenkt over de toekomst of het verleden. Het lijkt ook op de staat waarin je verkeert tijdens meditatie (maar is niet hetzelfde).

Zodra je in die staat bent gekomen, zal de hypnotherapeut beginnen met de behandeling en je gedachten leiden naar waar eerder niemand was die je naar die gedachten toe leidde.

Dan kan de hypnotherapeut bijvoorbeeld regressie uitvoeren om er samen met jou achter te komen waar een probleem is ontstaan.

Tijdens de therapie zal de hypnotherapeut je helpen met visualisaties. Je merkt dan ook dat jij helemaal op kunt gaan in de visualisatie die de therapeut je voorstelt. Je vindt het dan makkelijker dan normaal om je voor te stellen dat iets goed gaat, zoals rustig blijven tijdens het opstijgen en landen van een vliegtuig of het opruimen van een spin.

Suggesties die de therapeut je geeft over je eigen overtuigingen zijn nu opeens minder vreemd, misschien zelfs logisch. Een gedachte die anders is dan je eigen of een idee dat je nu eens niet direct verwerpt terwijl je vrienden misschien weleens hetzelfde hebben gezegd.

Na de therapie zal de hypnotherapeut je uit hypnose halen. Dus uit die trance en staat van focus op je doel. Dit is goed om af te sluiten dat je met dat doel bezig was tijdens de therapie, maar misschien vind je het een geruststellende gedachte dat je sowieso niet in de hypnose kunt blijven, zoals gezegd het is geen drugs. Als je niet uit hypnose zou kunnen komen zou je ook niet kunnen stoppen met mediteren of met werken als je in de flow zit en we weten dat iedereen kan zeggen dat het nu wel genoeg is geweest als je een tijdje vol focus gewerkt hebt en meditatie gaat toch een keer vervelen.

Wanneer weet je of hypnose heeft gewerkt?

Natuurlijk wil je direct na de hypnose het gevoel hebben dat het heeft gewerkt. Voor de een is het effect sneller duidelijk dan voor de ander.

Voor de ene persoon is het effect direct duidelijk, maar bij de ander kan dit wat langer duren. Daarom kan ook het misverstand ontstaan dat hypnose niet heeft gewerkt, terwijl het weldegelijk heeft gewerkt. Bij het voorbeeld van de verstokte roker kan het effect bij de persoon pas aankomen als hij zich na een week realiseert dat hij al een week zonder moeite niet gerookt heeft. Het stoppen met roken blijkt opeens moeiteloos te gaan.

Als je onder hypnose bent geweest om van vliegangst af te komen kan het effect pas duidelijk worden als je weer met het vliegtuig op reis gaat. Dus bij angsten kan de werking van de hypnose pas duidelijk worden tijdens een daadwerkelijke confrontatie met de angst.

Hypnotherapie, kortom

Het idee dat je niet onder hypnose bent geweest omdat je alles hebt meegekregen wat de hypnotherapeut heeft gezegd klopt niet. Het is juist de bedoeling dat je alles meekrijgt wat de therapeut tegen je heeft gezegd.

Je bent onder hypnose als je ontspannen bent en gefocust bent op het doel waarmee je naar de hypnotherapeut bent geweest. Daardoor kun jij je ook beter focussen op wat de hypnotherapeut doet om je te helpen je doel te bereiken.

In sommige gevallen weten mensen direct dat de hypnotherapie heeft geholpen om ze van een probleem af te helpen. In andere gevallen merk je het pas na een tijdje omdat je je er niet bewust van was dat het werkte. Dit is ook erg typisch omdat hypnose juist werkt op je onderbewuste.

Als je hypnotherapie krijgt vanwege een angst is een confrontatie met die angst en jouw reactie daarop een goede indicatie om te zien of de hypnotherapie heeft geholpen.

quit-smoking-hypnosis

Stoppen met roken in 59 minuten en 59 seconden? Dat kan bij ons door middel van hypnose. Als u het wilt….